Tabăra de lectură READ

Proiectul Tabăra de lectură READ și-a atins scopul de a dezvolta abilități de lectură și de gestionare a timpului liber în rândul a 60 de adolescenți, prin intermediul unor ateliere desfășurate în aer liber. Astfel în perioada iulie-august 2022 a fost organizată tabăra READ. Anterior demarării activităților s-a desfășurat etapa de promovare – prin utilizarea a 10 afișe publicitare, care au fost expuse în apropierea unităților de învățământ din județ. Tot în această perioadă s-a identificat și furnizorul serviciilor de consiliere psihologică. În cadrul acesteia adolescenții au primit sarcini precum administrarea resurselor în vederea asigurății hranei necesare – pe parcursul atelierelor, organizarea spațiului pentru lectura propriu-zisă, cât și organizarea spațiului de campare.

În vederea cazării au fost achiziționate corturi și saltele de yoga-  ca metoda inedită de promovare a unui stil de viața minimalist. De asemenea au fost achiziționate echipamente pentru pregătirea hranei, materiale consumabile necesare activităților și cărți pentru lectură. Au fost selectate cărți pentru a lărgi orizontul de cunoaștere al participanților, cu scopul de a evalua și decide mult mai ușor în ceea ce privește situațiile provocatoare din viața de zi cu zi, precum și modalitățile optime de a face față presiunii grupului de prieteni.

În cadrul atelierelor psihologul a discutat cu participanții despre situațiile de criză din familie și de la școală, despre modalități de comunicare, precum și despre evoluția creierului uman ca urmare a activității de lectură, prevenția anumitor patologii  – ca urmare a unui program constant de lectură. Participanții s-au arătat interesați, au adresat întrebări referitoare la comunicarea cu familia și la strategii eficiente de a susține punctul de vedere în cadrul grupului de prieteni. Prin intermediul unui joc de rol – folosind un ghiozdan cu rechizite – adolescenții au fost invitați să se întoarcă în timp, la prima zi de școală. Lucrând în echipe au încercat să-și imagineze cum arată prima zi de școală a unui elev – prietenii noi, etichetări, bullying, empatie. La finalul jocului participanții s-au arătat surprinși de cât de ușor poți ajunge victima unor fapte de bullying.

Voluntarii asociației au facilitat desfășurarea unor activități nonformale – tresure hunt și jocuri de echipă – în vederea creșterii coeziunii de grup. Drept urmare a acestor activități participanții au legat prietenii, au schimbat date de contact, și-au oferit sfaturi referitoare la debutul de nou an școlar.

În etapa de diseminare au fost distribuite 100 de flyere – în parcul municipal Bistrița – pentru a face cunoscută activitatea din cadrul taberei, impresiile participanților precum și imagini surprinse din timpul atelierelor.

Proiectul a beneficiat de cofinanțare de la bugetul județului Bistrița-Năsăud în valoare de 6021 lei.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

„Old Jobs, New Times” – schimb de tineri finanțat prin programul ERASMUS+

YOUTH EXCHANGE  2022-1-RO01-KA152-YOU-000070634 PARTNERS Asociația Tineri pentru Comunitate, Romania LAG AGRO LIDER, North Macedonia InCo Molfetta, Italy Ecoworld Rhodopes, Bulgaria Objectives To raise awareness among a number of 20 young people about the importance of keeping alive the old traditional jobs in order to be able to understand who we were, who we are today

Citește

Tabăra de lectură READ

Proiectul Tabăra de lectură READ și-a atins scopul de a dezvolta abilități de lectură și de gestionare a timpului liber în rândul a 60 de adolescenți, prin intermediul unor ateliere desfășurate în aer liber. Astfel în perioada iulie-august 2022 a fost organizată tabăra READ. Anterior demarării activităților s-a desfășurat etapa de promovare – prin utilizarea

Citește

Copiii și tinerii ucraineni în comunitatea noastră

În perioada martie-iunie 2022, Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița a implementat proiectul „Copiii și tinerii ucraineni în comunitatea noastră”. Scopul principal al proiectului a fost de a facilita integrarea copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina în comunitatea bistrițeană prin ateliere non-formale de învățare a limbii române, creație și consiliere psihopedagogică. Acestea s-au derulat cu sprijinul

Citește